От БСП ще внесат сигнал до Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК във връзка с условията за концесията на летище "София", където имало намеса на държавата. Това обяви Елена Йончева на брифинг и припомни, че срокът за концесията е до 5 февруари, като няколко пъти е бил удължаван.

Нарушенията са свързани с това, че в радиус от 100 км от летище "София" никой концесионер няма право, с участието на държавата или самостоятелно, да изгражда летище. Това дава предимство на бъдещия концесионер в рамките на 35 години минимум София да има само едно летище без развитие с оглед на пътникопотока.

Отчуждаването на терени ще се извършва от държавата за сметка на концесионера, като разходите ще се приспадат от инвестицията, заложена в концесионния договор, тълкуват социалистите.

Росен Желязков: Има интерес към концесията на летище София

Росен Желязков: Има интерес към концесията на летище София

Кабините на тировете ни били модерни и в тях можело да се спи

Проблем се оказва и така наречената Квалифицирана законодателна промяна , тоест след сключване на договора, ако държавата направи законодателна промяна, касаеща летищни оператори, концесионерът ще има предимство пред другите конкуренти само за това, че държавата е предприела законодателни промени.

Държавата е задължена да изгражда и поддържа допълнителни пътища с държавни средства? Помощ на концесионера за получаване и подновяване на разрешения. Такива условия досега държавата няма в други клаузи по договори с частни фирми, уточниха от БСП.

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Атакуват процедурата със сигнал до главния прокурор

Според тях е нарушено правото на ЕС. Договорът, според социалистите, представлява "28 страници с нарушения на правни норми". С писмо до премиера Борисов БСП ще настоява за спиране на концесията.

Йончева коментира и казуса с предоставянето на 1,3 млрд. лева от държавата на дружеството "Автомагистрали". Депутатът определи процедурата като схема за грабеж и голямо ужилване на българския данъкоплатец.

Според нея само с този пример, противоречащ на всяка европейска практика и без работен проект, да се дава цена за 134 км 1,3 млрд. лева, ГЕРБ доказва, че е антиевропейска партия.

В БСП се стягат за отпор на концесията на летище "София"

В БСП се стягат за отпор на концесията на летище "София"

Всичко е построено с парите на българските данъкоплатци

"За да бъде извършена схемата, трябва да се наеме държавна фирма, която да няма капацитет да извършва подобно строителство, а да разпределя 1,3 млрд. лева на свои фирми', коментира Йончева.

В случая, по думите й, "Автомагистрали" АД не разполага със строителна техника. Държавната фирма не обявява обществена поръчка, а раздава средствата чрез рамкови договори.

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Отново откриват процедура за концесия на летище "София"

Отново откриват процедура за концесия на летище "София"

Летище "София" е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Πpи пъpвoтo oтвapянe нa пpoцeдypaтa дъpжaвaтa пoиcĸa oт ĸoнцecиoнepa плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнa cyмa oт 550 милиoнa лeвa, 480 млн. oт ĸoитo тpябвa дa бъдaт пoлзвaни зa пoĸpивaнe нa дългoвeтe нa БДЖ. Гoдишнaтa ĸoнцecиoннa тaĸca тpябвaшe дa бъдe пoнe 9,9 милиoнa лeвa, a инвecтицитe - пoнe 306 милиoнa лeва.

Министерството на транспорта е получило и анализ, поръчан на Световна банка и Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe.

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

Според Йончева държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет

Това ще е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.