БСП е против концесията на Летище София. Това обяви на брифинг в парламента Герги Свиленски. Поводът за изразеното становище е вчерашното решение за даване старт за втори път на концесията.

Свиленски посочи, че Летището е най-печелившото българско дружество и няма защо да се дава на концесия. По думите му всички ще бъдат изненадани от параметрите на концесията. Свиленски коментира, че точката е вкарана като извънредна на заседанието на МС. Летище София е обект от национална сигурност , припомни още депутатът.

Московски обеща цялата папка за летище "София" на социалистите
Обновена

Московски обеща цялата папка за летище "София" на социалистите

100 души били назначени на летището, увери транспортният министър

Той бе категоричен, че със всички средства ще се постараят тази концесия да не стартира. Стана ясно, че освен депутати от левицата има и техни колеги от Обединени патриоти, които са против концесията. "Няма как това решение да бъде взето без знанието на българския парламент", припомни Свиленски. БСП внася искане за незабавно предоставяне на условията за концесията на депутатите, както и Проект на решение за спиране на решението на МС за страртиране на процедурата за концесия на летище София.

Той обяви, че на Летище София са започнали съкръщения на работниците. "Ние ще застанем зад всеки един работник, който е неоснователно съкратен", обеща левият депутат.

Той напомни, че вчера е изтекъл срокът за разплащане дълговете на БДЖ. Свиленски алармира, че сградата на ул. "Иван Вазов" може да бъде продадена. Намерението бе приходите от концесията на летището да се използват за покриване на част от задълженията на БДЖ.

Кое налага концесията на летище София? - попита Драгомир Стойнев и припомни, че всичко е построено с парите на българските данъкоплатци. "Това е продажба на българския национален интерес", категоричен бе той и настоя летището да остане държавно предприятие.

"Нашето мнение е, че въобще концесия не трябва да има", коментира още Стойнев.

Отново откриват процедура за концесия на летище "София"

Отново откриват процедура за концесия на летище "София"

Летище "София" е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Πpи пъpвoтo oтвapянe нa пpoцeдypaтa дъpжaвaтa пoиcĸa oт ĸoнцecиoнepa плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнa cyмa oт 550 милиoнa лeвa, 480 млн. oт ĸoитo тpябвa дa бъдaт пoлзвaни зa пoĸpивaнe нa дългoвeтe нa БДЖ. Гoдишнaтa ĸoнцecиoннa тaĸca тpябвaшe дa бъдe пoнe 9,9 милиoнa лeвa, a инвecтицитe - пoнe 306 милиoнa лeва.

Министерството на транспорта е получило и анализ, поръчан на Световна банка и Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe.

Това ще е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.