БСП внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на закона за концесиите.

Крум Зарков обясни на брифинг, че проектът предвижда забрана на отдаването на концесия на важни обекти. "Мислим, че трябва да запазим максимален контрол на държавата на тези предприятия", подчерта той и допълни, че държавата трябва качествено да регулира пазарите.

Зарков иска проектът бързо да бъде разгледан заради предстоящата концесия на летище "София".

Социалистът Румен Гечев също подчерта колко е важна забраната. С промените щял да се избегне грабежът на летище "София". Над 50% от летищата в Европа са държавна собственост, друга част са с обща собственост. Минимален процент от европейските летища са концесионирани, настоя Гечев.

Според идеята на социалистите много предприятия ще влязат в забранителния списък за концесиониране.

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

От БСП веднага подеха противопоставяне на идеята.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Това ще е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.