От БСП ще обжалват във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Министерство на транспорта да предостави информация на парламента за концесията на летище София.

Червените ще искат законови изменения, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

Депутатът от левицата Елена Йончева подчерта, че летище "София" е обект от националната сигурност. Червените имали информация, че концесията щяла да се вземе от съседна страна. Освен това служителите били заплашвани за готвено съкращение.

Червените ще искат законови изменения, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

Според Елена Йончева при една концесия ще се вдигнат таксите за пътниците, а летище "София" щяло да се превърне в помощно летище на Турция.

"Бих казала, че това е национално предателство, категорична е тя. Летището освен това е печелившо", заяви Йончева.

Парламентът трябва да има информация за летището, беше категоричен и Георги Свиленски.

БСП: Решението за концесия на летище София се взема на тъмно

БСП: Решението за концесия на летище София се взема на тъмно

Кой управлява България - правителството, МТ или СБ и ЕИБ, пита Свиленски

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Πpи пъpвoтo oтвapянe нa пpoцeдypaтa дъpжaвaтa пoиcĸa oт ĸoнцecиoнepa плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнa cyмa oт 550 милиoнa лeвa, 480 млн. oт ĸoитo тpябвa дa бъдaт пoлзвaни зa пoĸpивaнe нa дългoвeтe нa БДЖ. Гoдишнaтa ĸoнцecиoннa тaĸca тpябвaшe дa бъдe пoнe 9,9 милиoнa лeвa, a инвecтицитe - пoнe 306 милиoнa лeва.

Министерството на транспорта е получило и анализ, поръчан на Световна банка и Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe.

Това ще е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.