1 000-1 100 жертви на пътя даваме годишно, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който даде официален старт на националната кампания за поставяне на предпазни колани и на задните седалки. Той заяви, че до 2020г. трябва да имаме намаление на жертвите на пътя с 50%.

Според него основната причина за ПТП-тата е безразсъдното шофиране. Министър Цветанов призова родителите да не забравят да предпазват децата си на задните седалки.

Цветанов благодари на КАТ за активната работа през миналата година и за отбелязания спад на загиналите при катастрофи. „През миналата година са загинали толкова души, колкото през 1965г.", заяви силовият министър.

„Не осъзнаваме проблемите, когато сме зад волана, а едва когато загине наш близък", посочи министърът. „Никой не е застрахован, но трябва да приложим всички мерки за безопасност", смята той.

„Войната по пътищата продължава", коментира и председателят на БЧК Христо Григоров. Той заяви, че от началото на 2011г. 100 души са загинали по пътищата на страната. „Статистиката показва, че когато има колан, жертвите намаляват", подчерта Григоров.

В подкрепа на това твърдение застана и посланикът на Холандия у нас Карел Ван Кестерел. Той посочи, че откакто в Холандия коланите са задължителни от 1995г. досега са спасени 9 000 живота. „Сложете си коланите", призова посланикът.

Кампанията е под надслов „Коланите спасяват живот" и „Запази детето си". Данните сочат, че ако всички шофьори поставят колани при всяко пътуване, а децата пътуват в обезопасителни столчета, годишно ще бъдат предотвратени 300 смъртни случая при тежки катастрофи.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в катастрофа. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите и тежко и леко ранените.

В момента  наблюденията показват, че в страната коланите се ползват от около над 80 % от водачите и пътниците на предните седалки в автомобилите извън населените места и около 70 %  в  населените места.
По-нисък е процентът на използване на коланите  в малките градове и селата.

Въпреки задължението по Закона за движението по пътищата все още пътниците на задните седалки,  с минимални изключения, не използват тези предпазни средства.
Твърде нисък е и процентът на използване на обезопасителните системи за превозване на деца.

Същевременно във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85 % от пътниците.

Първият етап на кампанията (7-13 март) съвпада с провежданата от TISPOL операция за използване на обезопасителните колани в страните-членки на ЕС.

Очаква се засилено полицейско присъствие по пътищата и масирани проверки на автомобилите за използване на колани.