Германия е един от най-важните търговски партньори на България. Немските компании предпочитат да работят в България. Това заяви посланикът на Федерална република Германия Н. Пр. Херберг Салбер на откриването на икономическия форум за България.

Той посочи, че взаимоотношенията между двете държави са отлични, ние сме партньори в сме Европейския съюз. Освен това двете държави работят в тясно сътрудничество в политическо и икономическо отношение.

€8.2 млрд. достигна стокообменът между България и Германия през 2018 г.

€8.2 млрд. достигна стокообменът между България и Германия през 2018 г.

Без политическата стабилност и устойчивото развитие трудно се постига ръст

По думите на Салбер инвестициите стигат до рекородното си ниво и Германия и България се ценят взаимно като партньори. В момента ситуацията е трудна, липсва работна ръка и въпреки всички това тенденцията е положителна за сътрудничеството на двете държави, отчете посланикът.

Борисов очаква тежки последици от Брекзит

Борисов очаква тежки последици от Брекзит

Премиерът очаква тежки сътресения от излизането на Великобритания от ЕС

На форума присъства и президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт, който поздрави премиера за имения му ден днес и благодари за неговото присъствие като доказателство за сътрудничеството между България и Германия.

Той отчете, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Българските продукти намират все повече място на европейския пазар и успехите в двустранното сътрудничество са успехи за всяка една икономика, изтъкна Курт.

Той се надява на нови постижения в областта на образователната, правосъдната система и борбата с корупцията.

Тим Курт посочи, че не е извършен анализ, който да покаже покачващата с тенденция между двете държави, но по мнението му трябва да се привлече вниманието на чуждите компаниите в България, за увеличение на инвестициите.