Раздвижване в сектора на строителството на бизнес сгради и жилища отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Значителна част от правителството се събра на дискусия със строителния сектор, за да обещае какво ще направи държавата за развитието на строителството през следващата 2016 година.

Като строителен министър Павлова специално се похвали, че през последната година се забелязва ръст в строежа на бизнес и жилищни сгради. По думите й такава ще е тенденцията и за напред.

Винаги започваме и свършваме дебатите с темата с асфалта", отбеляза министър Павлова. Именно заради това тя напомни, че голяма част от европейските пари за стария и за новия програмен период са насочени към строителство на нови пътища и към рехабилитация на стари.

Регионалният министър обеща, че през следващите години, държавата ще успее да завърши магистралния пръстен на инфраструктурата, но и няма да забрави малките пътища. За тяхната рехабилитация през новия програмен период ще бъдат отделени 380 млн. лв.

Министър Павлова не пропусна и програмата за енергийна ефективност на кабинета Борисов 2, като напомни, че за нея вече са отделени 1 млрд. лева. Амбиция на управляващите е през следващата година да се увеличат сградите, които са реновирани по нея, като инвестициите по енергийна ефективност да достигнат 2 млрд. лв.

В настоящия етап на програмата одобрените за финансиране сгради в страната вече са 1500, отчете регионалният министър.

През следващите между 5 и 7 години на строителния пазар у нас ще излязат грубо 20 млрд. лева, у беден е и вицепремиерът по управление на европейските средства Томислав Дончев.

Половината от тези пари ще дойдат от еврофондовете, а останалите от бюджета на държавата, както и от бизнеса.

На необходимостта от инвестиции в строителството обърна внимание още Дончев. Според него обаче задачата на държавата е да умее да съчетава единия вид инвестиции с други видове инвестиции.

Така например вицепремиерът Дончев обърна внимание, че е необходимо да се инвестира и в качеството на работната ръка, както и още в развиването на иновациите в сектора. „Колкото повече иновации, толкова по-добър краен продукт", отбеляза зам.-министър председателят. Пред строителния сектор той заключи: „Ние сме готови и можем да строим."

За екологичната инфраструктура пред бранша говори и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че 3,5 млн. лв са вложените в рамките на старата оперативна програма „Околна среда" за развитието на екологичната инфраструктура у нас и точно толкова ще бъдат вложени и през следващите 7 години.

Приоритетно място правителството е запазило на инвестициите във ВиК сектора, както и в изграждането на съоръжения за пречистване на отпадните води.