Знаем за строителството на всички отсечки от първия до деветия етап на АМ "Хемус". Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Думите му са във връзка с проверка докъде е стигнало строителството на магистралата и дали е възможно то да се извършва, без властите да знаят.

Той подчерта, че без издаване на строително разрешение от компетентна институция - в случая Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всичко, свързано със строителните дейности е незаконно.

Нанков поясни, че ако става въпрос за нещата, които предшестват самото строителство - теренно обезпечаване, проектиране, геодезия, инженерните пътища, доставянето на материали, закупуването на техника - за тях не са необходими строителни разрешения.

Той заяви, че ще заведе дело срещу говорителя на служебното правителство Антон Кутев за манипулацията, че са подписвани финансово необезпечени договори за текущ ремонт и поддръжка на АМ "Хемус". 

Държавни агенции с бюджети за стотици милиони са поели ангажименти за милиарди

Държавни агенции с бюджети за стотици милиони са поели ангажименти за милиарди

За "Хемус" държавата е платила 71% от цената на целия обект, а е получила като изпълнение 5% от него

Нанков обясни, че на "Автомагистрали" е платено по отношение на авансиране на дейностите между първи и девети участък. Платените аванси били под 35%.

В големите обекти почти половината от разходите са свързани с подготвителните дейности, които предшестват строителния процес, подчерта бившият регионален министър.

Той посочи, че ако е имало нещо незаконно по отношение на договорите и платените аванси, новото ръководство на МРРБ е трябвало от първия ден да изиска обратно тези суми. По негови думи сумите не са изчезнали, а са обезпечени. След това трябвало да се прекратят договорите и да започнат отначало.

Той заяви, че в АПИ няма финансово обезпечени договори.

"Никога по времето на ГЕРБ е нямало неизплатени средства. Тези, които в момента управляват, трябва да намерят ресурс", настоя Нанков.

Кутев за казуса "Автомагистрали": Проблем и за държавата, и за правосъдието

Кутев за казуса "Автомагистрали": Проблем и за държавата, и за правосъдието

Няма основания да се спират разплащанията на дружеството