Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира казуса с ръководството на "Автомагистрали", което остава - същото.

"Полагат се всички усилия да се променят нещата в държавата и макар и трудно, служебният кабинет ще го направи", каза той.

По думите му, няма основания да се спират разплащанията на дружеството.

Видяхме обаче, че "Автомагистрали" има управление, което не е добро и е позволило авансови плащания за милиони и се връща управителят, който ги е позволил - което е проблем и на държавата, и на правосъдието, добави Антон Кутев.

Той е категоричен: Днес коментар по казуса няма да има, но "каквото можем - ще направим".

Припомняме, че вчера от МРРБ обяви, че Агенцията по вписванията е извършила проверка на документите по партидата на "Автомагистрали" ЕАД и констатирала пълното им съответствие с действащото законодателство. Това означава, че новото ръководство на "Автомагистрали" може да бъде вписано и Министерството на регионалното развитие и благоустройството очакваше това да стане в четвъртък.

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

Одитът ще бъде изпратен на прокуратурата по нейно искане

Тази сутрин обаче стана ясно, че Софийският градски съд е спрял регистърното производство по вписването на ново ръководство на държавната фирма по иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов.

Преди две седмици министър на регионалното развитие Виолета Комитова издаде заповед, с която сменя Стоян Беличев като член на борда и изпълнителен директор с Валентин Вълков. Аргументите й бяха недобро управление и най-вече дадени без изпълнение пари на фирми за извършване на ремонти. Стоян Беличев обаче отказа да напусне поста.

Преди това на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха преди два дни с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.

Прокуратурата също съобщи, че по доклада на Сметната палата е образувала досъдебно производство.

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"
Обновена

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"

Има "дребни" нередности за 220 млн. лв. по укрепване на несъществуващи свлачища