Европейската селскостопанска политика е една от основните политики, чрез които в нашата страна влизат най-много средства, особено на фона на това което се произвежда от отрасъла.
Затова е много важно да намерим обществен консенсус как да се развива този сектор. България досега никога не е имала визия как да развива своето селско стопанство в рамките на Европейския съюз. Това заяви пред БНР експертът от "ИнтелиАгро" Николай Вълканов.

Според него това е огромен проблем, чиито отражения са видни вече в рамките на 2 програмни периода. Според Вълканов в страната се говори само за усвояване на пари за земеделие, но не и за политики и желани резултати.

С над 850 млн. лева евросредства облагородяваме Североизтока

С над 850 млн. лева евросредства облагородяваме Североизтока

Средствата са инвестирани в областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище

Той разясни, че след 2020 г. ЕС вече ще изисква от нас някаква визия за развитие и нейното изпълнение. Това са т. нар. национални стратегически планове, които всяка държава трябва да приеме. "За пръв път ще трябва да си дадем ясна сметка къде искаме да отиде селското стопанство в България, как ще следим този прогрес и съответно, ако не го постигаме, вероятно ще търпим санкции", каза Вълканов.

Прокуратурата проверява и ДФ "Земеделие"

Прокуратурата проверява и ДФ "Земеделие"

Уточняват, че прокуратурата не проверява съвместно с фонда

Той изтъкна, че кандидатите за евродепутати трябва да са наясно със законодателния процес - от тях ще зависи как той ще бъде приключен.

"До края на 2020 трябва да бъде подготвено всичко за влизането в новия програмен период навреме - нещо, което видяхме от предходния в 2014 година, че не се случи. Това е в момента най-голямото предизвикателство".

Основният проблем е, че България няма ясна визия къде иска да е бъде селското ѝ стопанство след 10-20-30 години, повтори агроексперта.

"Нашето селско стопанство вече е обърнато почти изцяло към ЕС. В този контекст трябва да се разсъждава - как можем да изнасяме повече към ЕС. Изнасяйки повече, нашите производители ще разполагат с по-високи доходи, няма да разчитат само на субсидиите, а ще вкарват по-високи доходи в хазната", заяви Вълканов.

Субсидиите често изкривяват земеделието, защото се отглежда не това, което търси пазарът. Според него това е много погрешно, ако искаме да градим някакви дългосрочни основи на този сектор.

В момента земеделието има всички предпоставки да се развива без изкуствени дотации, защото светът има нужда от все по-големи количества храна, а покупателната способност на хората расте, категоричен е експертът.

Според Вълканов дебатът за двойния стандарт за храните в ЕС е "евтин" и "много лесен за употреба, но с малко съдържание", защото отклоненията били в рамките на статистическата грешка.