България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами. Това заяви пред БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

Според него обаче въпреки кризата сега е добър момент правителството да подаде заявление за влизане в чакалнята на еврозоната.

Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната, коментира той.

Николай Василев се надява обаче сега да не е поредният най-добър момент, когато се говори в бъдеще време за подаването на заявката ни за еврозоната. "Най-добрият момент е бил всеки един момент през последните 10 - 11 години и днес е по-добър момент отколкото след още 10 или 11 години." Дали обаче това ще е последното "ще", което ще се чуе от управляващите, Николай Василев само задава въпрос и не знае отговора.

Реториката на говорене за еврозоната не трябва да е защото в еврозоната ще се раздават едни пари.

Горанов: Една стъпка ни дели от чакалнята на еврозоната

Горанов: Една стъпка ни дели от чакалнята на еврозоната

Продължаваме по предварително одобрения план

По негови думи страната ни трябва да стане част от тази общност, където имало повече солидарност и механизми за подкрепа. България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа, за мен позитивите са категорично много повече, заяви Василев.

На въпрос не трябва ли да се притесняваме заради покачване на цените и инфлация при влизане в еврозоната, Николай Василев бе категоричен, че "няма време цял живот да се занимаваме с този въпрос". Няма данни на нито една страна при влизане в еврозоната това да се е случило. Освен това в този момент и предстояща криза не е ясно точно какво може да се очаква в световен мащаб с или без еврозона. Не е сигурно какво ни очаква - инфлация или дефлация. Последното вече се наблюдава в някои сфери като горива, имоти, автомобили на старо.

Той изрази опасение, че икономиката може да пострада за много дълго време от случващото се в момента. Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация, обясни икономистът.

Василев заяви и че подкрепя мярката 60/40 на държавата за подкрепа на бизнеса. Според него пропорцията била добра.

Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи

Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи

Петър Илиев смята и оставя крайните числа, за да реши всеки кое е по-добре за интересите на хазната, за интересите на отделния човек и за интересите на фирмите в период на криза