Нито един кандидат-купувач не се яви на търга за продажба на активите на фалиралия преди пет години стъкларски завод "Диамант"-Разград.

Процедурата бе насрочена за вчера по обяд, не е имало и заявки за предварителен оглед на имуществото, оценено за 10 317 000 лв., съобщи синдикът Боян Минев, цитиран от в. Монитор.

Очаква се до края на месеца да бъде насрочен повторен търг с начална цена 80% от оценката на активите. Ако и тогава не се появят кандидати, ще се проведе трета процедура - преговори с потенциални купувачи. При липса на интерес ще стартира и търг за обособени части.

Преди това ще е необходимо да се извърши дооценка на активите, каза още Минев. По думите му, за да започне тази процедура от по-ниски стартови цени, ще трябва да се изчака приемането на промени в Гражданско-процесуалния кодекс. По-ниските цени са разрешени от Търговския закон, но препращат към ГПК, където обаче клаузите не са уточнени.

След осребряване на имуществото, ще бъдат изплатени дълговете към кредиторите - 8 юридически и 74 физически лица. Най-големи са задълженията на фалиралия завод "Диамант" към "Булгаргаз"- близо 9 милиона лв.

Припомняме, че от завода заявиха, че представители на 10 български и чуждестранни фирми са проявили интерес към имуществото на комбината, но за обособени части, а не за цялото предприятие.