Рискът от заразяване на хората от нюкясълската болест (псевдочума) по птиците е изключително нисък. В това увери земеделският министър Десислава Танева в сутрешният блок на БНТ.

По думите й има програми за такива болести, които се изпълнява от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за контрол и надзор. Има ваксинация в промишлените комплекси и 10-километровите зони. Ваксинацията ще се поеме от индустриалния обект, като се извършват проверки в тази посока, изтъкна земеделският министър.

Според нея една от причините за такава болест по птиците е високата концентрация на личните стопанства и на по-големите стопанства, които са извън европейската регулация като изпълнение на условията за отглеждане на животни. 

Първи случай на африканска чума при диво прасе в Горна Оряховица

Първи случай на африканска чума при диво прасе в Горна Оряховица

Заради заразата е разкрит горещ телефон за сигнали

По отношение на Африканската чума по свинете, Танева отбеляза, че това е най-големият проблем и препятствие от встъпването й в длъжност като министър на земеделието. По думите й африканската чума по свинете не е отминала и през следващата година предстоят същите предизвикателства.

"През следващата година ние ще знаем много повече за тази болест и ще можем да се подготвим от по-рано, да бъдем по-готови и да минимизираме щетите", посочи Танева, според която всяка седмица се изпълнява плана за отстрел на дива свиня.

Само за уикенд се отстрелват средно около 2300-2400 диви свине. От 2 до 8 положителни проби излизат всеки уикенд, като такива има в Източна България. "Вирусът е навсякъде и ни чака трудна година, защото трябва да бъдат изпълнени всички разпоредби, за да минимизираме щетите", подчерта земеделският министър.

Танева отчете, че за 2019 г. в областта на производството на месо мина под знака на африканската чума по свинете.