В писмо до медиите от БДЖ съобщават, че през последните дни се наблюдава тревожна тенденция за поставяне на препятствия пред влакове.

От 29-ти март до 2-ри април включително има четири случая, при които влакове е трябвало да спират извънредно в участъка между софийските жп гари Захарна фабрика и Горна баня поради поставени предмети върху железопътната линия.

Най-често на релсите били оставяни автомобилни гуми и дървета.

Благодарение на бързата реакция на локомотивните машинисти и при четирите случая е избегнат сериозен удар с препятствията върху железния път.

Пострадала е сериозно, обаче, една от новите електрически мотриси „Дезиро", която е обстрелвана с камъни по време на принудителния си престой в участъка Захарна фабрика - Горна баня, докато влаковият персонал е отстранявал поставените предмети върху железопътната линия.

Хвърлените камъни са счупили едно от стъклата на задната командна кабина на мотрисата.

„Български държавни железници" ЕАД изразяват силна тревога от зачестилите случаи на подобни злоумишлени действия.

Поставянето на препятствия пред влаковете и обстрелването на композициите с камъни подлага на риск безопасността на пътниците и железопътния персонал, причинява допълнителен стрес на локомотивните машинисти и нанася повреди върху подвижния железопътен състав.

Националният железопътен превозвач апелира към гражданската съвест и човешкия морал на жителите на квартала, разположен в района на четирите инцидента.