"Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити". Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той подчерта, че подкрепя мярката на служебното правителство за държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса.

"Това, което се прави сега, е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две", посочи Велев.

Председателят на АИКБ заяви, че работодателите предлагат мярката 60/40 да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация и напомни, че засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена.

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Въвеждат се и нови стимули за бизнеса

Третата мярка, която по негови думи отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад над 30%.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров определи новите икономически мерки като "половинчати". Той посочи, че е много важно да продължи подкрепата на заетостта и доходите. Още не било ясно защо мярката 75/100 не е възможна, но синдикатът продължава да настоява за нея.

Дори и да бъде продължена мярката 60/40, тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение, подчерта Димитров и поясни, че ще липсва грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем.

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Правителството обяви най-мащабната мярка за възстановяване на бизнеса

Велев настоя в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от година. По негови данни за средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари, и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение, предупреди той.

Велев обясни, че забавянето се дължи на това, че парите се плащат от програма "Иновации и конкурентоспособност", а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащали се и от Министерството на икономиката, а не от НАП.

Той поясни, че от АИКБ настояват да се изплатят оставащите пари за средните предприятия, допълни, че за малките още не е започнало изплащането. Другото искане е да бъдат изплатени парите и за затворените обекти за март и април.

Обявяват нови мерки за бизнеса

Обявяват нови мерки за бизнеса

Икономическият министър обещава повече ликвидност за малките и средните предприятия