15% средно ще се вдигнат цените на парното от 1 юли, смята шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който бе изслушан от парламентарната икономическа комисия.

Той допълни обаче, че това е условно казано, тъй като поскъпването ще е различно за различните топлофикации.

В Бургас например няма да има повишаване на цената. Семерджиев посочи Топлофикация - Бургас за пример как някои дружества намират начини за справяне с положението и при повишаване на цената на газа не вдигат цената на топлофикационната услуга. Според него и другите топлофикации имат такива резерви.

Ангел Семерджиев не се ангажира с прогноза колко ще поскъпне цената на природния газ, но очакванията са това да е най-малко с 20%. „Булгаргаз" ще даде своето предложение утре.
Засега исканията от страна на вносителя са за не по-малко от 23%.

Семерджиев е категоричен, че до каквото и повишение на цената на парното да се стигне, то няма да доведе до масов отказ от топлофикационната услуга.

Според него не се очаква цените да бъдат по-високи отколкото през януари 2009 година, а тогава, както подчерта той, не се е стигнало до масов отказ от парно.

Пред депутатите от икономистката комисия Ангел Семерджиев подробно обясни проблемите в сектора и факторите, влияещи на цените. Освен цената на природния газ, значение за поскъпването на парното има курсът долар/лев.

Шефът на ДЕКВР каза още, че за четвъртото тримесечие е много възможно ситуацията да се промени и изрази надежда отоплителният сезон да започне при по-приемливи цени.

Ангел Семерджиев каза още, че цените на тока от 1 юли може да се вдигнат с по-малко от обявеното преди няколко дни повишение от 5%, като поскъпването на тока по думите му ще е до 2%.