Искам да успокоя българските граждани, че внасяните у нас храни не са опасни. Това увери в студиото на предаването "Здравей, България" на Нова телевизия служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков.

Припомняме, че бе установено, че продукти от една и съща марка се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. Двоен стандарт в храните бе установен в страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), като бяха открити различия в качествените показатели на храните.

Шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев разпореди да се направи проучване за това дали съществува двоен стандарт в храните в България. Българските потребители не би трябвало да се третират по различен начин от потребителите в държави като Германия, Франция, Белгия и други, понеже България е равноправен член на Европейския съюз, категорични са от Агенцията по храните.

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Шефът на БАБХ разпореди проверка

Ресорният министър Христо Бозуков обясни, че няма измама, тъй като съдържанието на продукта отговаря на описанието на етикета.

Той се обяви против двойните стандарти за качеството на стоките в новите и старите членки на ЕС. Бозуков предлага да се създаде европейски орган, който да следи за качеството на храните и за това то да е еднакво в Западна и Източна Европа. Тази позиция министърът е обявил и в Брюксел. Той е категоричен, че ще отстояваме позицията си за единен стандарт.

По думите му единственият начин е да се излезе с общо европейско решение всичко да е еднакво. Така ще има равенство за потребителите да ползват еднакви стоки.

На Чехия ѝ писна да е кофата за боклук на Европа

На Чехия ѝ писна да е кофата за боклук на Европа

Мултинационалните компании продавали по-добра храна на Запад

Бозуков обясни разликата в храните с покупателната способност на гражданите в различните държави.

На няколко пъти той увери, че няма информация за опасни храни.