трайчо трайковНяма компоненти на цената на горивото до бензиноколонката, които да са по-високи от тези в Европа. Това е заключението на анализ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представено в БНР от ресорния министър Трайчо Трайков.

По думите му няма изкривявания в производствената цена и в дистрибуторските маржове. „За производствените разходи на едното или другото гориво въпросът остава до голяма степен на пазара, защото ако една рафинерия го продава по-скъпо, по един изкуствен начин, то тогава всеки ще може да купи от друга, която го прави по ефективно", заяви Трайков.

Трайчо Трайков обясни, че е бил изготвен анализ, който да покаже съотношението между цените на производители и цените на дребно у нас и на международния пазар и той не е показал аномалии.

Според Трайков ДКЕВР трябва да прецени колко основателни са исканията за поскъпване на тока с до 14%. Той обясни, че електроразпределителните дружества са изготвили бюджет за 2011г., в който се предвижда загуба и сега мажоритарните собственици искат да я компенсират с увеличение на капитала.

При това положение въпроса е дали и ние като държава с тия 33 процента искаме също да налеем пари, за да запазим капитала си или пък няма да даваме пари, но ще имаме по-малък дял", коментира енергийният министър.