Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени се увеличава с 0.5% през ноември 2023 г. спрямо предходния месец. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо ноември 2022 г. се отчита ръст на оборота с 3.2%.

2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.4% спрямо октомври 2023 г. при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, а при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия - с 1.2%. При автомобилните горива и смазочните материали пък се отчита намаление с 3.5%.

Снимка 648436

Източник: НСИ

По-значителен е в сектора ръстът на оборота в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.2%. При компютърната и комуникационна техника и други потребителски стоки се забелязва понижение - с 1.1%.

През ноември 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се увеличава оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 9.0%, а с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали - с 1.7%. Спад е регистриран при автомобилните горива и смазочните материали - с 3.0%.

Снимка 648435

Източник: НСИ

По-съществено е увеличението в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 8.4%, чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.0%, и с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4.0%.

Спад бележи външната търговия на страната от началото на годината

Спад бележи външната търговия на страната от началото на годината

Слабо се увеличава през октомври износът за страни извън ЕС спрямо същия месец на 2022 г.