Възможността пловдивчани да получават обща сметка за парно и ток обмислят от австрийската компания EVN, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора и бе избран за купувач на "Топлофикация"- Пловдив, съобщи БНР.

От EVN обясниха, че целта е двете услуги- топлоснабдяването и електроснабдяването да бъдат централизирани и това да доведе до намаляване на цените . Според австрийците другото предимство е, че хората ще плащат различните услуги на едно и също място и ще се обръщат към един потребителски център при възникване на проблеми.

В общата сметка ще бъде описано подробно и поотделно колко дължат потребителите за ток и колко за парно. Тъй като дружеството, което ще снабдява Пловдив с електроенергия и компанията, която ще доставя топлоенергията ще са два отделни юридически субекта, сметката за ток ще може да бъде плащана отделно от тази за парното.

Пак по тази причина на потребителите, които са си платили само тока няма да им бъде спирано парното, а тези които са си издължили само за консумираната от тях топлоенергия няма да останат без ток.

Австрийската компания планира да изгради в Пловдив нова когенерационна мощност, като проучва вариантите дали тя да бъде построена в някоя от съществуващите централи или на съвсем ново място.