Вчера, около 09:30 ч., един от новодоставените от Германия пътнически вагони на „Български държавни железници" ЕАД беше обстрелван с камъни от неизвестни лица.

Инцидентът е станал в района на надлез „Надежда", в близост до Техникума по железопътен транспорт „Никола Корчев".

Вагонът е извършвал първото си служебно пътуване в посока към Националния изследователски институт по транспорт (НИИТ), където е трябвало да се извърши сертифицирането му за движение в транспортната система на България.

Спукано е едното панорамно стъкло на новият вагон.

Статистическите данни на дружеството показват, че почти всеки ден влаковете на „Български държавни железници" ЕАД, в това число и най-модерния и нов подвижен състав, са подложени на подобен вид посегателства.

Непрекъснато са подложени на обстрел с камъни модерните дизелови мотриси „Дезиро", а вчера бе извършено и първото посегателство върху един от новозакупените от дружеството вагони, чието пускане в експлоатация предстои в най-скоро време, съобщават от дружеството.

От БДЖ заявяват, че това допълнителното усложняване на финансовото състояние на дружеството и проваля усилия му по-доброто и по-качествено обслужване.

От „Български държавни железници" ЕАД искат охраната на подвижния състав, собственост на железопътния превозвач да бъдат изцяло поети от Транспортна полиция, издръжката на която да се финансира от държавния бюджет.

Железопътният превозвач отправя апел към държавата за подкрепа и предприемане на конкретни действия за предотвратяването на всекидневния вандализъм, на който са подложени железниците.