Днес в АЕЦ „Козлодуй" стартира обучение на специалисти от оперативния персонал от 1-4 блок (ВВЕР-440) в аналогични звена на 5 и 6 блок (ВВЕР-1000).

В теоретико-практическото обучение, което ще продължи 5 месеца, са включени 51 души, изявили желание да се квалифицират за работа със системите и оборудването на 1000-мегаватовите блокове, които по своята конструкция са различни от 440-мегаватовите.

В групата са представени работещи в четири основни сектора, свързани с експлоатацията на ядрените мощности - оперативно звено (обслужващо командната зала за управление на реакторите), турбинно оборудване, електрооборудване и системи за контрол и управление.

Подборът на специалистите за участие в курса е съобразен с необходимото кадрово обезпечаване за гарантиране на безопасността на спрените блокове, които са в лицензионното състояние "Е" (състояние, в което ядреното гориво е извадено от активната зона на реактора и се съхранява в приреакторния басейн).

По време на обучението участниците ще бъдат на пълен работен ден на съответните работни позиции на 5 и 6 блок. Същевременно, на място те ще преминават курс по индивидуални програми, адаптирани така, че да се отчитат досегашният опит на обучаващите се и особеностите на новата за тях среда.

В рамките на петте месеца специалистите ще полагат нормативно предвидените за конкретното работно място изпити и се очаква в края на периода те да имат необходимите знания и умения за работа в звената на 5 и 6 блок.

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй" предприема тази инициатива с цел да запази мотивацията и ангажираността към атомната централа на кадрите от 1-4 блок, каза на при откриването на обучението директорът „Производство" - Александър Николов.
Той подчерта, че другата основна цел е да се съхрани и развие квалификацията на специалистите от АЕЦ, за да има достатъчно професионално компетентни хора, когато възникне нужда от експлоатационен персонал за АЕЦ „Белене", където проектът на блоковете ще е близък до 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй".