В менюто на всеки ресторант вече трябва да бъде ясно записано кои храни представляват алергени, както и кои съдържат такива вещества. На допълнителен лист или чрез таблицата с тази информация клиентите ще могат да разберат каква точно храна поръчват. Изискването засяга и пакетираните храни, на чийто етикет също трябва да бъдат изброени алергените.

Това обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов в ефира на БиТиВи.

Проф. Моллов напомни, че въпросната наредба е в сила от началото на месеца, а проверките показват, че повечето ресторантьори са изпълнили изискванията.

Все още има места, където подобен списък с алергени няма", посочи обаче шефът на „хранителната" полиция. Той обясни, че алергените са вещества, които се съдържат в някои видове храни, например лактоза в млякото, а други като рибата, зърнените храни, семената, соята, яйцата представляват сами по себе си алерген.

Когато една храна съдържа подобна съставка, това трябва да бъде обозначено. Ако самата храна е алерген, това не трябва да се обозначава", обясни още проф. Моллов.

Глобата, която могат да отнесат заведенията без такъв списък с описаните алергени в предлаганите храни, започва от 500 лева при първо нарушение и може да стигне до 3000 лева при втора глоба.

Извън темата шефът на БАБХ успокои родните животновъди, като ги увери, че от 1 март ще започне ваксинацията на животните срещу болестта „син език". Самата процедура за доставчик на ваксината вече е започнала, като вчера са били отворени офертите.