След вчерашните обилни дъждове състоянието в столицата се нормализира. Като проблемни зони остават обаче Южната дъга, пътят между Банкя и Михайлово и кръстовището на Околовръстен път - Южна дъга, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Продължава почистването на новата отсечка на Околовръстното шосе в София.

За този път кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че той все още е в гаранция. По думите й, ако се наложи, ще се прави ремонт.

Тя бе на Околовръстното в района на Царско село, където текат дейностите по разчистване на пътното платно от засипалата го земна маса, довлечена от вчерашните порои.

Близо 2 000 куб. м земя е извозена. Продължава работата, като се очаква до края на днешния ден да бъде отпушен намиращият се в непосредствена близост колектор.
До утре сутринта, смята Фандъкова, участъкът от Южната дъга на Околовръстното ще бъде разчистен и отворен за движение.

Припомняме, вчера стичащата се по склона от към Витоша вода заля Околовръстното шосе в района на Царско село, а довлечените земна маса и боклуци допълнително блокираха пътя.

Aвтомобили се движат само в едно от платната - от Симеоновско шосе към Бояна. Почистването се осъществява по другото платно на шосето в участъка от Бояна до Симеоновско шосе. В момента то е затворено за автомобили, тъй като се почиства от камъни, клони и отпадъци, съобщи БНР.

Причината за спирането на движението е, че канализацията не може да поеме огромното количество вода, идваща от река Драгалевска. Освен вода, реката носи камъни и пясък, които запушват каналите и така още повече усложняват ситуацията.

Хората, които работят в района, се притесняват за бизнеса си, тъй като нямат достъп до обектите си.

Ситуацията в района на София се нормализира, обобщи кметът.

Тя уточни, че все още се работи по отводняване на къщи. В това са ангажирани 11 екипа от Гражданска защита.

В болницата в Курило ситуацията е спокойна. Припомняме, вчера имаше риск психиатричната клиника да бъде залята.

Затворен е все още главен път Е79.

Започнало е контролирано изпускане на язовир "Студена". В момента в река Струма се вливат по четири кубически метра в секунда от основния питеен водоизточник на Перник. Това съобщи директорът на "ВиК" - Перник Искра Златанова, цитирана от БТА.

Мярката е предприета заради много голям приток на нова вода в язовира, достигнал вчера при валежите от дъжд до 37 кубически метра в секунда.