За наличие на опасни за здравето пестициди в много от плодовете и зеленчуците, които се предлагат на гръцкия пазар алармираха от гръцкия филиал на международната организация Greenpeace, съобщава grreporter.

Според активистите става дума както за забранени, така и за съвсем законни препарати, които обаче са особено токсични за водните организми, пчелите, водната среда, селскостопанските животни, птиците и други живи организми.

По тази причина от организацията отправиха призив към гръцкото министерство на земеделието и храните да предприеме спешни мерки във връзка с използването на пестициди. От Greenpeace препоръчват да се премине към устойчиво земеделие без да се използват химикали и генетично модифицирани организми.

Активистите са изследвали 24 проби от плодове и зеленчуци (ябълки, круши, моркови, тикви, картофи, лук и банани), които са били купени от различни места в Атина. В болшинството от тях са били открити пестициди, от които 27 са забранени за използване в Европа.