От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили зарази обявената пандемия от коронавирус.

Това предвиждат последните поправки в българското законодателство, напомни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Той заяви, че за предпочитане е да изберем други опции за възстановяване на средствата - да получим ваучер за бъдещо пътуване или за друга дестинация.

Арсенов напомни, че въпреки наложените допълнителни здравни ограничения, хотелите у нас трябва да отговарят на категоризацията си и Комисията за защита на потребителите ще следи много внимателно за това.

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито

Ще бъдат наблюдавани под лупа и промоциите, които се предлагат. От ведомството съветват хората, които все пак ще изпълнят своята лятна почивка да имат здравни застраховки или европейска здравна карта, ако пътуват в страни от Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че ще получат медицинска помощ, ако се наложи.

Арсенов поясни още, че ако все пак хората се страхуват да пътуват, въпреки, че договорът за почивката се изпълнява и хотелите работят, туристът трябва да договори с турооператора всъщност какво се случва след това, тъй като отменяйки почивката на практика, той ще загуби част от парите, защото е сключил вече договор и най-вероятно има неустойки и затова е добре да се прочете и договора.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят