Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова и припомни, че ЕК препоръча да няма карантина. В същото време трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Всеки хотел трябва да има стая, където да се изолират подозрителните пациенти до пристигане на медицински екип. Няма да се карантинира целият хотел, увери министър Ангелкова.

България предлагала гъвкави условия. В други държави били по-строги изискванията за туризма в епидемичната обстановка. Ще бъде много трудно, много различно лято, обясни министърът на туризма.

Тя се надява от 1 юли да започнем да посрещаме туристи от съседните ни страни. Ангелкова предлага при спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито при спазване на противоепидемичните мерки.

По въпроса за намаленото ДДС за ресторантите и хотелите очакванията на министър Ангелкова са секторът да се изсветли. Времето ще покаже дали мярката е правилна, по думите на Николина Ангелкова.

С минимум 50% по-евтини ще са чадърите и шезлонгите. 15 плажа са предложили и нулеви цени.

Захариева прогнозира карантината за пътуване след 15 юни да отпадне

Захариева прогнозира карантината за пътуване след 15 юни да отпадне

За държави със сходна епидемолочна обстановка

Припомняме, че на този етап няма яснота по отношение на прилагането на карантината при преминаване на границите между държавите. Засега едностранно Българската държава е отменила карантината за българите от Западните покрайнини.

Освен препоръката от страна на ЕК, се наложи идеята да се направят двустранни договорки между държави с еднакъв статус, развитие на епидемията и относимо еднакви мерки.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят

С разхлабването на мерките бе взето решение за късен летен сезон, като са очаква до края на месеца хотелите да изпълнят условията, поставени с предписанията за спазване на епидемичните изисквания. Те бяха публикувани от страна на Министерство на туризма миналата седмица.

В помощ на сектора като мярка за излизане от кризата правителството склони и на намаляване на ДДС-то за ресторантьорите