Заместник-посланикът на САЩ у нас Сюзън Сатън заяви, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху добива на шистов газ.
Още повече, че САЩ преживяват революция, благодарение на добива на шистов газ. Американците плащат една четвърт от стойността на газа, който плащат европейците, изтъкна Сатън.

Тя взе участие в конференцията „Енергийна сигурност, национални, регионални и евроатлантически рамки", организирана от „Джордж Маршал".

По думите й, решенията, свързани с енергетиката винаги носят рискове, но това, което намалява рисковете е диверсификацията. За това страните избират обикновено енергиен микс, който им помага да решат проблемите си, подчерта дипломатът.

За това, че добивът на шистов газ е панацеята за решаване на енергийните проблеми на България, се застъпи и евродепутатът Владимир Уручев.
Той се спря на външните аспекти на енергийната сигурност, като заяви, че устойчивата доставка на енергоресурси е от фундаментално значение, посочвайки, че ЕС внася 60% от газа и 80% от нефта и е зависим основно от три страни - Русия, Норвегия и Алжир.
Според него тенденцията е до 2050 г. Европа да разчита на още повече внос и да става още по-зависима. Като доказателство за тази зависимост, както и за нарастване на тази зависимост, той посочи бъдещото изграждане на „Южен поток". По негово мнение „Южен поток" ще убие „Южен коридор", който е европроект.

Съветникът на енергийния министър - посланик Петър Попчев, пък определи „Южен коридор" като виртуален проект, тъй като по него все още не се работи.

Форумът се провежда под патронажа на президента Плевнелиев, който бе изпратил като свой представител комодор Георги Фиданов - съветник по военната сигурност на върховния главнокомандващ.

В приветствието си Плевнелиев изтъква, че за България енергийната сигурност е предпоставка за икономическа стабилност. Проектите за диверсификация на енергоизточниците според него директно влияят върху националната сигурност.
Президентът подчертава, че нашата страната е сред „първенците" по ниска енергийна ефективност. Показателно е, че сред приоритетите за развитие на енергетиката Плевнелиев постави едва на 6-то място развитието на ядрената енергетика.
За него усилията на страната трябва да се съсредоточат върху енергийната ефективност.

В своето изказване бившият лидер на СДС Мартин Димитров - председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС, заяви, че трябва да се работи много внимателно по отношение на добива на шистов газ, защото ако се избърза и се сбърка, ако се стигне до някаква екологична катастрофа, тогава ще бъде почти невъзможно да се върне България към такъв вид добив на газ.

По отношение на ядрената енергетика Мартин Димитров заяви, че бъдещето на България е в продължаването живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и в изграждането на нов седми реактор. По думите му не е логично да няма ядрена енергетика, защото токът ще поскъпне три пъти.