Двата ферибота, които се оперират от параходството - "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол", да бъдат извадени от активите на параходството преди обявяването му за приватизация, предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, цитиран от в. Черно море.

Поради сериозността на фериботното плаване и поддържането на линията Варна - Иличовск е по-добре то да бъде отдадено на концесия, смята Мирчев. Тя е интересна и би могла да бъде обсъдена, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Идеята бе лансирана и по време на срещата на министъра и Мирчев със служители на БДЖ по случай професионалния празник на железничарите.

Мирчев ще предложи по време на обсъждането на стратегията в комисията да бъдат поискани допълнителни гаранции от купувача. Една от тях би могла да бъде ангажиментите на бъдещия собственик на параходството да бъдат гарантирани пред държавата със залог на част от акциите.

Освен изваждането от активите на двата ферибота, което все още е под въпрос, по време на обсъждането на стратегията стана ясно, че от капитала на дружеството ще бъдат извадени и всички активи и дейности, които не са свързани с основната дейност на дружеството. На първо място това са почивните бази, които се ползват от служителите на БМФ.

Засега е сигурно прехвърлянето към Министерството на транспорта на базата на БМФ в Цигов чарк, на земя в близост до Аладжа манастир и на недовършената станция в "Чайка", на Българския морски квалификационен център, баркентината "Калиакра". Все още не е решено кой ще управлява изведените активи от БМФ, призна на въпрос на в. "Черно море" министър Петър Мутафчиев. На първо време те щели да бъдат прехвърлени на министерството, а по-късно ще им се търси друга форма на управление, каза още той.