Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че не знае откъде е информацията, тиражирана в медиите, че страната е заплашена от режим на тока и отрече да има дефицит.

„При последното посещение в САЩ основните раговори, които водехме бяха за превръщането на България в енергииен кът на Балканите, в разпределителен център на Балканите и днес изведнъж с удивление научавам, че ще ставаме дискотека", коментира Димитров.

Запитан във връзка с критиките на еврокомисаря Меглена Кунева дали се очаква отмяна на тримесечното отчитане на тока, Петър Димитров каза, че се работи в тази посока.

По думите му щом тримесечното отчитане измъчва хорта, трябва да се търси решение

„Няма някаква сериозна причина, пради която да измъчваме хората с тримесечно отчитане", каза той.

Според министъра трябва да има пакети, които да се предлагат на потребителя, а не да го третират като закачен на конци и каквото му кажат - това да прави.

Трябва да има пакети, които да се предлагат на потребителя, а не да го третират като закачен на конци и каквото му кажат - това да прави 

Петър Димитров отказа да назове американската компания, проявила интерес към изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй", само потвърди, че е заявен интерес от американска страна и каза, че не е само една компанията.

Петър Димитров каза, че утре ще докладва при президента на свикания Консултативен съвет за национална сигурност за най-големите ни енергийни проекти, сред които „Белене", „Набуко", „Южен поток".

Ще говорим и за „ТЕЦ" 4 за улавяне и съхранение на въглероден двуокис, добави Димитров.
Ще се обсъжда енергийната сигурност и обоснованото намерение на България да се превърне в европейски разпределителен център, каза Димитров.

По повод упреците от руска страна, че България бездейства по големите проекти Петър Димитров категорично заяви, че няма никакви действия от българска страна, които да са довели до забавянето на реализацията на проекитте.

„Аз мисля, че и в Русия, както и в България се правят избори и нека не търсим телето под вола", коментира Димитров.