Днес от 10 часа, в Съюза на транспортните синдикати в България съвместен семинар с представители на Норвежката конфедерация на синдикатите LO на тема: „Как да направим условията на труд в транспорта здравословни, безопасни и екологични?".

Семинарът ще бъде открит от доц. д-р Желязко Христов, д.м. - президент на КНСБ, която е партньор по 2-годишен Проект "Здравословни, безопасни и екологични условия на труд, България" с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Лично Ане Лизе Рогнлидален от Иновация Норвегия, която отговаря за проектите в България и Румъния и се включи още в първата среща на партньорите по проекта през юни т.г. ще поздрави участниците утре от 10 часа.

Норвежкият модел на безопасност, здраве и екология, както и предизвикателствата и примери на добра практика от транспортния бранш- както от законодателна, така и от приложна гледна точка. Как функционират и пред какви проблеми са изправени комитетите и групите по условия на труд в транспорта в България ще представи н.с. Надежда Даскалова - зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания въз основа на специално проучване в шестте пилотни бранша - транспорт, металургия, здравеопазване, енергетика, строителство и корабоплаване.

До април 2011 г. предстоят работни срещи, конференции и семинари, които да доведат до създаване на Мрежа от комитети по условия на труд в 6 пилотни бранша с цел използване на иновативни мерки за усъвършенстване и мониторинг на условията на труд въз основа на обмен на примери на добра практика с Норвегия. Другите партньори по проекта от България са Министерство на труда и социалната политика, Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, Институт за социални и синдикални изследвания, а от Норвегия - Институтът FAFO.