От Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България съобщиха, че за момента доставната цена на хляба няма да бъде променяна, въпреки увеличението на цената на газа.

Според тях повишената цена на газа ще засегне 60 % от хлебозаводите, които работят на газ, като това ще доведе до оскъпяване на производството на един хляб с около 1 стотинка.

Припомняме, ден след като ДКЕВР взе решение за увеличение на цените на природния газ, хлебопроизводители обявиха, че това няма как да не се отрази на цената на хляба.

От камарата призоваха големите индустриални производители да потърсят вътрешни резерви за компенсиране на увеличените производствени разходи.

Сред хлебозаводите, които ще запазят непроменена доставната цена са Холдинг Симид, Добруджански хляб, Нилана, МИО Пазарджик, Хлебопроизводство Стара Загора, Хлебозавод Габрово, Хлебозавод Хасково.

Предстои браншовата камара да разработи и предложение за нов български държавен стандарт за хляба, като промените се налагат с цел да се спре спекулацията с качеството и цената за основните видове хляб, в това число объркването на крайните потребители в техния избор.

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България предлага в Закона за браншовите организации, в текста за тяхната национална представителност ясно да бъдат посочени два критерия. Първият е общ обем от производство и реализация или дадената организация да обединява минимум 40 % от регистрираните хлебопроизводители в страната.