Отново временно е спряна процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона. Причината е образувано производство по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) по постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Обществената поръчка за тол системата не е нова, категорични от АПИ

Обществената поръчка за тол системата не е нова, категорични от АПИ

Спазвали разпоредбата на премиера

Припомняме, че по-рано новоизбраният президент Румен Радев изрази в социалната мрежа Фейсбук неодобрението си от възобновяването на обществената поръчка. Той отбеляза, че не оспорва законността на решението, но го намира за политически спорно. По мнението му правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов да не се възлагат нови обществени поръчки. От АПИ му отговориха, че поръчката не е нова, а е възобновена стара такава. На 29 декември 2016 г. поръчката е възобновена и са определени нови срокове за подаване на оферти - до 5 януари.

Румен Радев иска да се спре обществената поръчка за тол таксите

Румен Радев иска да се спре обществената поръчка за тол таксите

Заръката на Борисов трябвало да се спазва

От АПИ поясняват, че ден по-късно - на 30 декември, е постъпила жалба.

От Пътната агенция са категорични, че всички действия по процедурата се спират, докато КЗК излезе с решение.

Междувременно по разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова е провела телефонен разговор с Радев. Тя подробно го е информирала, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, която е стартирана на 5 април, съобщават от МРРБ.

Борисов нареди процедурата за тол таксите да се обясни на Румен Радев

Борисов нареди процедурата за тол таксите да се обясни на Румен Радев

Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка

Лиляна Павлова е уведомила Радев, че обществената поръчка за тол системата е била обект на много жалби. Това е и причината за неколкократното й спиране и възобновяване.

Павлова е уверила Румен Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти. Тя също го е уверила, че нито оглавяваното от нея ведомство, нито АПИ нарушават разпореждането на Борисов за обявяване на нови обществени поръчки.