Националния доверителен екофонд (НДЕФ) отпуска 1.3 мил. лв. за насърчаване използването на електромобили обяви управителният съвет на НДЕФ.

За поканата за финансирането на електрически превозни средства за администрацията съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Това е една от дейностите, които МОСВ и екофондът лансират за подобряване на средата за живеене в населените места. Знаете, че сме в процедура за фини прахови частици, имаме ангажименти и към изменението на климата. И в двете посоки електромобилите имат принос", каза министър Димов на пресконференция днес.

Финансирането е насочено отново към общински и държавни институции, но значително е разширен списъкът от допустими за финансиране видове електромобили.

Акцент този път са превозните средства, които общините могат да ползват за почистване, поддържане на паркове, социален патронаж, инспекции, както и за осигуряване на вътрешноселищен обществен транспорт в малки населени места.

Закупените до момента екомобили са на стойност 630 хил. лв. "Регистрираните в България електромобили към момента са около 800 като през 2016 г. има ръст от 50%", добави Нено Димов.

Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна - в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград.

Всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 коли, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид - 20 000 лева за ЕПС и от 10 000 лева за електрически хибриди, без значение продажната цена на автомобила.

Срокът за кандидатстване по схемата е до 2 октомври 2017 г. и се осъществява чрез попълване на формуляр и подаването му на хартиен носител в офиса на НДЕФ.

Условията и редът могат да бъдат намерени на сайта на www.ecofund-bg.org