Стотици училища в страната остават без доставка на плод и мляко заради хаос в нормативната наредба, по която са одобрени от Държавен фонд "Земеделие" доставчици през миналата година.

За втори път на пресконференция в БТА ощетени от този хаос производители и доставчици изложиха тревогата си, но и поискаха оставките на министър Десислава Танева, шефа на ДФЗ Грудев и на отговорния директор на дирекция в ДФЗ.

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Повече от два месеца Фондът не е дал указания и критерии за доставките на мляко и плод

Представителите в БТА днес са сред одобрените през 2018 г. за доставки по тригодишни договори. И въпреки че тези техни ангажименти не са изтекли, от ДФ Земеделие са разпространили до директорите на училища указание за сключване на нови договори.

Казусът е тема на вече трета поредна пресконференция и произтича от спорната наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти и по-конкретно постановление на Министерски съвет нр. 32 от 22 февруари 2019 г. за изменение и допълнение на наредбата. Това изменение въвежда нов ред за избор на заявители, които в последствие да са одобрени изпълнители. Противоречиви указания на фонд "Земеделие" към директорите на учебните заведения внасят объркване на оперативно ниво.

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Искат предимство за продукта, а не за определена фирма

Един от управителите на фирмата-доставчик Милена Рашева посочи и пример, с който директори на училища и детски градини й връщат продукция, която тя е доставила по заявка. Производителят разказа, че има сключен договор за 3 години за доставка. На 17 септември тя разпраща до директорите си писмо, при което научава, че през август е направен конкурс за нови доставчици.

Самата тя няма отговор какво налага Фонд "Земеделие" да прави нови конкурси. В момента, докато се разглежда спорът, нейната фирма е застой и не доставя продукти. Според фирмите, които са доставчици казусът е правен и се чака отговорът на Върховния административен съд (ВАС). Това обаче ще стане твърде късно, през което време децата остават без плод и мляко, а и решението на петчленния състав няма да даде отговор на въпроса какво се случва и какво се прави в момента.

Собствениците на фирмите недоволстват, че от август месец задават въпроси от отговорните институции, но не получават отговори.

МОН подписва стратегия за доставките на мляко и плод за училищата

МОН подписва стратегия за доставките на мляко и плод за училищата

Няма опасност училищата да останат без плодове и мляко

На официално писмено поискване за становище на Държавен фонд "Земеделие" относно действието на параграф 23 от наредбата и актовете за одобрение от 2018 г. по двете училищни схеми от до този момент одобрените заявители не са получили. Тяхното предложение е до излизане на решения на петчеленния състав на ВАС по казуса е фонд "Земеделие" да даде съответните указания на директорите.

По казуса от Фонд "Земеделие" заявяват, че развитие по случая може да има след като се произнесе 5-членният състав на ВАС.

По-късно от Държавен фонд "Земеделие" изпратиха своя позиция по случая. 

ДФ "Земеделие": ВАС да реши кой да доставя плодове и мляко в училището

ДФ "Земеделие": ВАС да реши кой да доставя плодове и мляко в училището

ДФЗ ще се съобрази с избора на директорите през учебната 2019-2020 г.