Регионалният министър Лиляна Павлова отчете един тревожен факт - в областта на водната инфраструктура, която е с най-големи нужди, няма подаден нито един проект към т.нар. план "Юнкер" от нашата държава.

Тя говори по време на конференцията на тема "Планът "Юнкер" - възможности и резултати". По думите й именно там потенциалът е огромен, а нищо не се прави.

На разположение са 17,7 милиарда лева от еврофондове, подканя Дончев
Обновена

На разположение са 17,7 милиарда лева от еврофондове, подканя Дончев

Използваме нищожна част от възможностите, които са пред нас

Според регионалния министър програмата може да финансира проекти, обхващащи водоснабдителни системи, строителство на нови язовири и мерки за по-добра енергийна ефективност във ВиК-сектора.

"Планът Юнкер има своите големи възможности, по които считам, че все още не сме използвали достатъчно", каза Павлова и добави, че й се иска там да видим повече проекти.

Пред представителите на бизнеса министърът отбеляза, че все пак през тази година ще има ръст на проектите, които се изпълняват с европейско финансиране по всички оперативни програми.

Младите хора са рискови клиенти за банките, предупреди Русинова

Младите хора са рискови клиенти за банките, предупреди Русинова

Тя настоя за повече предприемачество

Министърът в оставка напомни, че страната ни отчита сериозни успехи с финансовите инструменти през предишния програмен период и даде пример с програмата "Жесика".

"Тя е добър пример как фондовете за градско развитие могат да помогнат базисната инфраструктура да се развива и привлича ресурс и капитал", посочи тя.

Програмата, стартирала с бюджет от 33 млн.евро, е привлякла инвестиции за над 180 млн.лв. по 32 проекта в 7-те големи града на страната.

Реализирани са проекти като тържища, пазари, паркинги, киносалони, частни училища и медицински центрове, завод за автомобилни части и др. "Апелирам бизнеса да е иновативен и креативен, защото фондовете за градска среда дават огромни възможности", категорична бе Павлова.