Още в началото на нашия служебен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България. Така коментира в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов има ли рискове от забавянето на Плана за възстановяване.

Според мен, нашата ревизирана версия е доста по-добра от предишната, залага още по-високи амбиции. В крайна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и трябва да ги използваме по най-добрия начин. В предишната версия на Плана имаше добри проекти, които бяха надградени, но имаше и много проблеми. Мисля, че успяхме да въведем много нови добри неща с това стават 57 проекта и 43 реформи, разясни Пеканов. Апелирам към политическите партии за приемственост в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет обещава и затова трябва приемственост, каза още той.

На въпрос дали той воюва със София заради заложените средства за столицата, вицепремиерът обясни, че според него, начинът, по който се развива страната не е добър от гледна точка на фокусирането в София. Това винаги е била моята икономическа логика - прекаленото фокусиране на хора и ресурси в столицата е вредно за цялата страна. Видях неспособност на екипа на г-жа Фандъкова да намали ресурса за метрото, да намери някакви собствени средства, коментира Пеканов.

Няма риск от загуба на средства заради забавяне на Плана за възстановяване, посочи Пеканов

Няма риск от загуба на средства заради забавяне на Плана за възстановяване, посочи Пеканов

Проектите да помогат за "зелен преход"

Той е категоричен, че образованието и науката са приоритетите, които обуславят дългосрочното бъдеще на една държава. Икономиките на знанието са тези, които просперират. Видяхме много кадърни млади хора, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние трябва да направим всичко възможно да задържим повечето от тях. България трябва да се движи много по-бързо и не трябва да се фокусираме само върху Плана - да, той е важен ресурс, но от нас зависи как ще го използваме, подчерта Пеканов.

Има един голям проект, който ние се видяхме принудени да отпадне защото не беше защитен пред Брюксел и не доказва, че няма да навреди на околната среда - това е проектът за "Напоителни системи". Ако този проект беше оставен, Планът ни щеше да е готов след 5-6 месеца, обясни още Пеканов. Това, което ни трябва в момента, е някакъв вид спокойствие, консенсус как да действаме за напред, каза в заключение Пеканов.

Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова обвини служебния кабинет, че воюва със столицата, а това не се случва никъде в Европейския съюз. Думите бяха по повод желанието на Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план за възстановяване и устойчивост.

Въглищните региони – голямата въпросителна в Плана за възстановяване

Въглищните региони – голямата въпросителна в Плана за възстановяване

Парите за София от 560 млн. лв. на 360 млн. лв., но метрото остава

Служебното правителство обяви, че е направило необходимите промени и преструктуриране на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост. Министърът по управление на европейските средства Атанас Пеканов го е публикувал и го е предоставил за обществено обсъждане. Очаква се след седмица Планът да се коментира с партиите в парламента. Това заяви преди ден служебният премиер Стефан Янев по време на редовното заседание на правителството. Промените в плана са в посока на солидарността и тласъка на икономическата среда и бизнеса, уточни Янев.