Почти половината проекти по Плана за възстановяване са ревизирани и подобрени, като няма риск от загуба на средства заради забавяне. Това каза пред БТВ министърът по еврофондовете Атанас Пеканов. Той отбеляза, че забавянето е дошло от решението на предходните управляващи да не внесат своята версия на плана.

Имаше коментари, че другите страни вече ползват парите, но това не е вярно и първите траншове ще дойдат най-рано към края на август, посочи Пеканов.

По думите му ревизираниата версия е с 11 нови проекта и 7 нови реформи за 12,6 млрд. лева.

Пеканов пусна ревизирания План за възстановяване и очаква оценката на НС

Пеканов пусна ревизирания План за възстановяване и очаква оценката на НС

Залага се на приоритетни проекти за страната

Той подчерта, че сред заварените проекти е имало много добри, но също и такива, които не е имало как да бъдат защитени и се е наложило да отпаднат - като този за подмяната на напоителните системи, чието доразвиване е щяло да забави плана с месеци.

Намалени от 500 млн. на 300 млн. лева са парите за София с цел да няма такова фокусиране върху столицата, като обаче метрото няма да пострада от това решение, коментира министърът.

Атанас Пеканов подчерта, че проектите трябва да помагат за т.нар "зелен преход" в енергетиката, за дигиталния преход, но и за отговаряне на критиките, отправени от ЕК в различни направления. Затова и има политически решения, зад които трябва да застанат парламент и подкрепено от него правителство.

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Важни приоритети винаги могат да бъдат вместени и в оперативните програми