Като "абсурд" определи министърът на икономиката Кирил Петков обвиненията на ГЕРБ, че по негова заповед е бил източен язовир "Пазар дере" край Ловеч, за да може да се отправят обвинения към предишното управление.

По думите на министъра язовирът, както и редица други, не може по закон да бъде завиряван и използван на първо място.

"На 31 декември, навръх Нова година, язовирите са предадени от държавната фирма "Монтажи" към Държавната консолидационна компания. След като става това и до ден-днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Заради това не са влезли в експлоатация, не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не може да се ползват дори и за поливане", заяви на брифинг в Министерството на икономиката Кирил Петков.

На брифинга той оповести резултата от други две свои проверки - на язовирите "Злати войвода" 3 и "Злати войвода" 4, чиито ремонти е правила същата фирма, извършила реновацията на "Пазар дере". Там ситуацията е индентична - ремонтът е завършен, обектът е предаден от фирмата строител, но по неясни причини все още не влиза в експлоатация.

"За мен това е безстопанственост. Едни пари са похарчени, язовирите са готови, но протоколите за предаване не са довършени. Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите няма какво друго да направи, освен да отвори шлюзовете, защото тези язовири не могат да се завиряват", отсече главата на икономическото ведомство.

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Изискана е информация от икономическия министър

Друг притеснителен факт по думите на министъра са и цените, по които са правени ремонтите - според Петков много над пазарните - по 100 лева над пазарната цена на кубик бетон. Подозрително според Петков е и това, че цените за превоз на скална маса за двата язовира в Сливенско и този до Ловеч са еднакви - 1.16 лв. на тон скална маса, отново доста над пазарното. Общо за реновацията на двата водоема държавата е дала 2.46 млн. лева.

Петков ще изиска от Държавната консолидационна компания да обясни защо не е предала язовирите за експлоатация и защо ценовите нива не отговарят на пазарните. В институцията ще бъде вкарана Държавната финансова инспекция, ще се сезира и прокуратурата.

Целта е, след като бъдат установени нередностите и санкционирани отговорните за тях, тези язовири все пак да бъдат вкарани в експлоатация във възможно най-кратки срокове, каза министърът.

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Пре първоначалната проверка са "светнали червени лампи"

Над 400 язовира, предимно малки такива, са предвидени за ремонт. За тази цел са отделени 631 млн. лева, от които 500 вече са дадени от държавата.

Припомняме, на 12 юни Петков обяви, че е проверил на място язовир "Пазар дере" край Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. Служебният министър твърди, че съоръжението не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

Впоследствие ГЕРБ излязоха с опровержение на "откровена лъжа на служебното правителство, превърнало се в предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев". Те заявиха категорично, че въпросният язовир бил умишлено източен, за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото.

По-рано днес стана ясно, че Върховната касационна прокуратура подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч.