По- ниската цена предлагана от индустриалните хлебопроизводители на хляб в сравнение с малките производители не означава, че продуктите са с по-лошо качество.

Това заявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ).

Членовете БКИХСБ, които произвеждат над 80 % от хляба у нас спазват пазарните принципи и не могат да влият  на търговските вериги относно ценовата им политика.  Това е причината на пазара да се намери качествен хляб на ниска цена. 

БКИХСБ поръча изоготвянето на независим одиторски доклад, който ще покаже моментната средна цена за произоводството на един хляб.

Гаранция за качеството на българския хляб са направените в последните 3 г. инвестиции за над 50 милиона лева и постоянен контрол от външни одитори и държавни органи.

Заводският хляб в България се произвежда по класическа технология, като всички процеси се контролират стриктно от вътрешна система за контрол на качеството и НАССР план.

Всички хлебозаводи у нас притежава собствени лаборатории, които контролират  входящите суровините, текущото производство и изходящата продукция.

Индустриалните хлебопроизводители закупуват браншно от утвърдени на пазара мелнични комплекси, които също са сертифицирини по изискванията на ЕС.