• ДСБ отново призовават да не се подписва за Бургас - Александруполис

ПОСЛЕДНО: Руският енергиен министър Виктор Христенко обяви, че днес няма да се подписва споразумението за петролопровода Бургас - Александруполис

Тристранно споразумение за сътрудничество и експлоатация на петролопровода "Бургас- Александруполис" ще бъде подписано днес в Бургас. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, заместник-министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Андрей Дементиев и Никос Стефану, главен секретар на Министерството на развитието на Гърция ще сложат подписите си под документа.

Споразумението определя формите за сътрудничество между трите страни за построяването на петролопровода с първоначален дебит 35 милиона тона петрол годишно и възможност

Миналата седмица руският президент Путин заплаши София и Атина, че ако не успеят да решат проблемите помежду си относно нефтопровода, Русия ще пренасочи нефта през други страни.

Гръцките медии акцентират, че споразумението ще определя формата на сътрудничество между трите страни. Според гръцкия министър на националното развитие стартът по реализация на проекта ще бъде до края на 2007 година. За обща стойност на проекта медиите в Атина сочат 783 милиона евро и допълват, че 155 км от трасето са на българска територия. Медиите посочват, че бившият български премиер Иван Костов е призовал правителството да не приема условията по проекта. Руският посланик в Атина пък е цитиран с думите, че това е финалната права на окончателното споразумение.

за увеличаване на преноса до 50 милиона тона на година.

Проектът за изграждане на трасето предвижда петролопроводът да е с дължина 280 километра, от които 155 километра са на българска територия. Собственик на петролопровода ще бъде Международната проектна компания, която се учредява от участниците в проекта.

На 25 и 26 януари в българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството се проведоха последните тристранни консултации на ниво работни групи. Тогава бе постигнат и консенсус по текста на междудържавното споразумение.

Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис цели да бъде избегнат претоварения трафик през Босфора и Дарданелите. Той ще пренася руски нефт, който достига по съществуващи тръбопроводи до черноморското пристанище Новоросийск. Оттам с танкери нефтът ще се превозва до Бургас и по нефтеното съоръжение ще достига Александруполис на Егейско море.

Първите разговори, завършили с подписани предварителни споразумения за проекта Бургас-Александропулис, датират от 1993 г. През 1999 г. е направено предпроектно проучване от немската фирма ILF за изясняване на икономическата целесъобразност на проекта. Нефт

опроводът Бургас-Александропулис е най-краткото, сигурно и финансово ефективно трасе, което може да действа в паралел с Босфора и да облекчи транзита на нефт към световните пазари, е основният извод от направеното проучване.

През 2005 г. България, Гърция и Русия подписаха тристранен меморандум за сътрудничество при строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис. Проектът е важен за руската нефтодобивна промишленост, която активно търси възможности за достъп до средиземноморските пазари.

Реализацията на проекта се активизира след срещата на президентите на България, Русия и Гърция през септември миналата година. Три руски компании с мажоритарна държавна собственост - "Транснефть", "Роснефть" и "Газпром нефть", си поделиха 51% от проекта, а останалите 49% се разпределят между България и Гърция.

Изпълнението на нефтопровода се оценява от различни източници на около $700 - 900 млн.