Служителите на „Напоителни системи" излязоха на едночасов протест, съобщава „Нова телевизия". Те напуснаха работните си места малко след 9.00 часа, за да излязат на улицата и да изразят недоволството си от това, че не са взимали заплати от три месеца.

Протестът на служителите на „Напоителни системи" в клон „Мизия"-Монтана и Враца е подкрепен и от този на служителите в „Долни Дунав" в Търговище.

Хората заявиха, че са на улицата в европейска държава без заплати. Те споделиха, че и със заплата от 350 лева пак се живее трудно, но без тях са обречени на глад и мизерия. Протестиращите признават, че просят оттук-оттам, както и че не могат да си плащат сметките и вече имат натрупани задължения. От магазините пазаруват на вересия.

Запитани какви ще се случи, ако напуснат работните си места, те отговарят, че ще е лошо, защото от тях зависи да няма наводнения и заблатяване.

Служителите в „Напоителни системи" са изготвили декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на земеделието. В нея хората заявяват, че трудът им е достоен, а те и семействата им живеят в мизерия и гладуват. Служителите питат в 21 век кой нормален човек може да просъществува толкова дълго време без препитание. Те признават още, че от 2010 г. си взимат трудовите възнаграждения само след протести и стачки.

Синдикалните организации в дружеството предупреждават, че ако държавата не реагира адекватно, недоволството ще се пренесе в столицата.

Не е нормално държавно предприятие да не плаща на работниците и служителите, възмущава се председателят на Регионалния координационен съвет на КНСБ в Търговище Бисерка Боянова, цитирана от БНР.

Общата сума, която „Напоителни системи" дължи на работниците за възнаграждения и осигуровки, е в размер на 3,518 млн. лв. В четири от клоновете хората са получили едва 60% от заплатите си за месец май. В други 5 клона са изплатени заплати за месец юни. За юли и август възнаграждения за труда си не е взел никой от 1900-те служители на държавното дружество.

Днешният протест се организира от синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа", които заявяват готовност за ефективна стачка и протестна акция в София.