Повечето българи намират тол системата за справедлива. Според 63% е правилно тежкотоварните автомобили да плащат повече, 32% пък не го намират за разумно, а останалите се колебаят в отговора си. Това става ясно от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души в цялата страна.

Хората са били анкетирани по телефона като това е било възложено от Агенция "Пътна инфраструктура".

Три четвърти от отговорилите, твърдят, че имат информация за новата тол система, но 61% от тях не смятат, че тя не е много ясна.

Твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече е подкрепено от 83% от анкетираните, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите.

Според анализите от изследването има опасение, че евентуално поскъпване на преминаването на тежкотоварни автомобили по магистралите и останалите пътища ще доведе до затрудняване на бизнеса. Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще създаде трудности на бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите.

Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях очаквано е опасението от корупция - затова и твърдението "Новата система ще ограничи корупцията" не среща еднозначен обществен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят.

Въпреки всичко, въвеждането на системата се смята за приближаване до европейския образец (73% са съгласни), а 66% вярват, че ще се повиши събираемостта на глобите. На този етап това са по-скоро обществени инстинкти, отколкото реално масово мнение, става ясно от данните на "Галъп".