"Български държавни железници" ЕАД се присъединяват към инициативата на Министерството на вътрешните работи за провеждане на Национален ден на превенцията на 29 септември 2007 г.

От 29 септември железопътният превозвач ще ограничи чрез заграждения достъпа до втори перон в Централна гара София и ще извършва предварителна проверка на превозните документи.

Целта на тази мярка е да се ограничат опитите на някои пътници да се качват във влаковете без превозен документ.

От втори перон потеглят пътническите влакове по основните проблемни направления, а именно София - Септември, София - Перник и София - Своге.

Предварителната проверка на билетите няма да отмени проверките на превозните документи в самите влакове.

Пропускателните пунктове ще бъдат разположени в подлеза в Централна гара София при двата изхода към втори перон.

Служители на "Български държавни железници" ЕАД ще проверяват дали пътниците имат билет или карта за своето пътуване и ще допускат до перона само клиенти, които покажат валиден превозен документ. Свободно допускани до перона ще бъдат само гражданите, които трябва да изпратят свои пътуващи близки.

Тази допълнителна проверка на превозните документи не налага необходимостта от това, пътниците да идват в гарата по-рано, за да изчакват преминаването си през пропускателния пункт.

В случай на голям броя пътници за даден влак, при загражденията ще бъдат насочени допълнителни проверители, за да се гарантира бързото обслужване на клиентите.

Пропускателните пунктове ще бъдат разположени така, че да не затрудняват преминаването през подлеза на пътниците за останалите влакове, които потеглят или пристигат на другите перони на гарата.

"Български държавни железници" ЕАД припомнят, че превозният документ представлява застраховка на пътника.

Опитите за пътуване гратис ощетяват добросъвестните клиенти на "Български държавни железници" ЕАД, нанасят финансови загуби на железопътния превозвач и ограничават възможностите на дружеството да инвестира в подобряване на пътническия вагонен парк.