Превозвачите призоваха управляващите спешно да преразгледат решението си за новите тарифи и обхвата на тол системата.

На пресконференция в БТА Магдалена Милтенова от Камара на автобусните превозвачи заяви, че правителството се държи арогантно, нагло, скандално и безобразно по отношение на автобусния транспорт. Не успяхме да смогнем на лъжите на това правителство, възмутена е Милтенова.

По думите ѝ тол системата е корумпирана и краде от българските граждани. Тол системата има нужда от одит, настоя тя.

"Господин Кирил Петков и неговите министри нехаят, никой не го интересува, че заплатите се обезцениха и всички наши служители искат увеличение на заплатите. Няма кой да работи за тези пари, напускат, отиват в чужбина и оставаме без хора", изтъкна Милтенова.

Тя посочи, че след 6 месеца управление Министерство на транспорта призна, че превозвачите имат право на субсидии и компенсации за едно обществено благо. От Министерство на транспорта са подкрепи исканията на превозвачите пред Министерство на финансите за компенсиране на автобусните и автомобилните превози. Превозвачите нямат политически амбиции, никога не са имали, но ако решат да правят партия, ще го обмислят.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обясни, че едно от последните решения на редовното правителство в 12 без 5 било да се въведат новите цени на тол системата, както и да се увеличи нейният обхват. Превозвачите определиха новата тарифа на тол система като безобразна.

По данни на превозвачите с новите цени на тол системата един хляб ще се увеличи между 3.1 и 5 стотинки. След 1 януари 2023 г. трябва да се сложат на тези 3 или 5 стотинки още 20% надценка. Преди да се пристъпи към новите цени на тол системата, трябвало да се направи одитен анализ, но не се направил. Приходите от тол системата са били като гаранция за един от заемите на правителството, смята Арабаджиев.

Новите тарифи и новият обхват ще окажат сериозно влияние върху инфлацията и цената ще бъде платена от гражданите, предупреди Арабаджиев.

Христо Радков от Камара на автомобилните превозвачи в България добави, че транспортът е основополагащ в образуването на всяка една услуга и изделие. Оттук нататък са всички данъци, надценки и ДДС-то. Когато се качи фундаментът отдолу с една песъчинка, отгоре на върха на пирамидата, вече е снежна топка, изтъкна Радков.

Магдалена Милтенова: Вече 300 населени места са без транспорт

Магдалена Милтенова: Вече 300 населени места са без транспорт

Превозвачите не могат да издържат без подкрепа на държавата