Общинската фирма "Столичен електротранспорт" ще продава апетитния терен от 41 декара в широкия център на София - на бул. "Цар Борис Трети", собственост на дружеството "Трамкар".

Това гласуваха днес съветниците от комисията по транспортна инфраструктура по предложение на заместник-кметовете Минко Герджиков и Велизар Стоилов, съобщава zagrada.com.

Заводът за ремонт на трамваи, който беше пред фалит, се вля в "Столичен автотранспорт" през лятото. Бившият му шеф Христо Вретенаров е обвиняем за източването на предприятието. На 26 септември Софийски градски съд го осъди на 2 години и 6 месеца затвор.

По предложение на "Столичен електротранспорт" 50 млн. лева от продажбата на терена трябва да бъдат използвани за покупката на 25 нови трамвая с нисък под.

Дружеството има 2 месеца, за да внесе доклад с критерии за оценка за обявяването на тръжна процедура за сделката.

На заседанието днес стана ясно, че в изпълнение на друга част от решението на СОС - изместването на производствените мощности на "Трамкар", избраната площадка е депо "Красна поляна" на "Столичен електротранспорт".

Прогнозната стойност на дейностите по изместване на базата на ремонтното дружество е близо 10 млн. лева, като "Столичен електротранспорт" ще поеме и 5 млн. лева задължения на "Трамкар".