Разпределението на националните преходни доплащания за тютюн ще ощети над 1400 тютюнопроизводители. За това алармират от сдружение „Басма”, цитирани от БНР.

Тютюнджиите определят като дискриминационно решението на Консултативния съвет към министъра на земеделието. Според тях то противоречало на определение на Върховния административен съд (ВАС).

8 млн. лв. обезщетение за производители на тютюн, осъдили земеделското министерство

8 млн. лв. обезщетение за производители на тютюн, осъдили земеделското министерство

Заради разпределяне на субсидията през 2013 г.

Сдружението ще изчака заповедта на агроминистъра и ще заведе дело в Софийския градски съд. Различните ставки на националните доплащания били в противоречие с наредбата на министерството и с логиката на националната помощ, категорични са от браншовата организация. Различните ставки са за 1 тон, до 2 тона и над 2 тона.

Председателят на сдружението Иван Сабахлъков твърди, че различните ставки касаели само тютюна от сортовите групи „Басми”. Той недоволства, че тези, които имат по 2 тона, ги таксували като едри тютюнопроизводители. В същото време обаче имало производители на сортови групи „Вирджиния”, които имали минимум по 100, 200 тона. Имало и производители с по 700-800 тона.

Припомняме, че миналата седмица излезе окончателно решение на ВАС по дело заради различните ставки, заведено през 2014 г. То отменя заповедта на тогавашния земеделски министър, а именно Димитър Греков.

Сабахлъков обясни, че земеделското министерство трябва да възстанови разликата на тютюнджиите. Той подчерта, че ще сезират съда и за тази година – 2015-2016. Иван Сабахлъков се закани да сезира и съда в Страсбург.