"Икономиката ни не е в криза, но, както се казваше по време на социализма - в застой". Toва заяви бизнесменът Иво Прокопиев на годишната среща на бизнеса с правителството на тема "Синхронизирано забавяне на глобалната икономика. Как да се подготви бизнесът?"

По думите му това, което се случи в последните 10 години, във финансов смисъл е доста феноменално и българската икономика като съвкупност от банките, предприятия и домакинства, вземайки нейните спестяванията и задължения, има нетна положителна позиция спрямо останалия свят - от над 10 млрд. лв.

Той посочи, че в момента има доста ясни тенденции на криза и предизвикателство пред традиционния либерален модел на развитието на обществата.

Има и доста ясни тенденции на криза на старите бизнес модели и начина, по който се правеше бизнеса, изтъкна Прокопиев.

Последното десетилетие е показало промяната в самия модел на правене на бизнес.

Всичко това показва една несигурност, защото инвеститорите не искат да инвестират във въглища, а банките не искат да инвестират във въглищни проекти. Никой не иска да произвежда авточасти за дизелови автомобили, защото никой не иска да ги купува", даде пример Прокопиев.

Той подчерта, че в следващото десетилетие ще бъде моментът, в който дигиталната трансформация, засилена от климатичните политики на Европейския съюз, ще се ускори драматично.

Много от старите бизнеси и модели във финансовата индустрия ще бъдат подложени на огромни изпитания и много от тях няма да оцелеят. За това е важно да започнем разговора кое прави една държава дигитално успешна и кое прави една държава дигитално губеща, категоричен беше Прокопиев. Според него трябва да има качество и доверие в институциите, инвеститорите трябва да вярват, че има среда, на която да разчитат.

Според Прокопиев трябва да се говори за политики, които да направят страната ни или дигитално печеливша, или дигитално губеща.