Председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев ще поиска от прокуратура да провери дали БДЖ е във фалит. Припомняме, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че дружеството е фалирало и единственият начин за спасяване на железниците са плануваните мащабни реформи.

Бунев обаче изрази силно съмнение в думите му.
Аз бих казал, че БДЖ не е във фалит. Нека някой да докаже че е във фалит и ако е било във фалит, защо не са го обявили, заяви той, цитиран от БНР. Бунев добави, че ще подаде сигнала казаното от Московски в прокуратурата в началото на седмицата.

Нека тя да провери, за да видим дали наистина БДЖ е във фалит или пък не, посочи той, подчертавайки, че  в нито един одитен доклад досега не е записано, че дружеството е в толкова тежко състояние.

Според Бунев, близо 400 души са подписали споразумение за доброволно напускане, за да получат шест заплати, но с идеята за увеличаване на пенсионната възраст с година, този процес ще спре.

Синдикалистът потвърди, че на 24 ноември ще има стачка в железниците.

Росен Зарков от "Подкрепа" потвърди от своя страна излизането и на неговия синдикат от тристранния съвет, както и искането за оставка на министър Симеон Дянков и на мениджмънта на БДЖ.

Той посочи най-важното, което трябва да се направи в железниците:

Имаше гласуване в парламента на финансиране от 140 милиона лв. Парламентът е най-висшият форум в България, но се оказа, че над него има по-висш, който се казва Симеон Дянков. Той просто каза, че няма да ги даде.