Парите за Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) по програма ИСПА може да бъдат пуснати още през май.

Това съобщи Карстен Расмусен, зам.-ръководител на отдел България в главна дирекция "Регионална политика" на ЕК.

В сумата за НАПИ ще има лека рестрикция, която е договорена между българското правителство и ЕК.

По думите на Расмусен средствата ще бъдат намалени с 1 милион евро.
"Това не е много на фона на общата сума от 115 милиона евро", коментира той, цитиран от БНР.

Като друга рестрикция е наложено ограничението, че средствата за НАПИ трябва да бъдат изразходени до 2010, а не до 2013 година.

Припомняме, парите за НАПИ бяха замразени от ЕК през миналата година, след редица скандали в Пътната агенция. Първоначално се очакваше след изпращане на информация и реформи средствата да бъдат пуснати още през март месец, когато обаче Комисията отложи решението си.

Расмусен коментира, че предстоящите изборив България не трябва до повлияят на политиката на страната ни по усвояването на европрограмите, и изрази надежда, че след вота ще има приемственост и няма да има негативни последици върху работата на администрацията.

Расмусен подчерта, че в момента ЕК разчита на открит диалог и добри отношения с българските министерства.

За темпа на усвояване на парите по оперативната програма "Регионално развитие" Расмусен коментира, че в настоящия момент не е коректно да се оценява нивото на разплащане на средства.

Той уточни, че за 2008 г. България е над средното ниво по усвояване на средствата в сравнение със страните от Източна и Централна Европа.

Във Варна се състоя четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013 г.".